Ouderen brengen woonwensen in beeld met eigen documentaire ‘Van deur tot deur’

In de Delftse wijk Tanthof is een groepje ouderen gedurende een half jaar wekelijks samengekomen om wonen op leeftijd vanuit het perspectief van ouderen zelf te onderzoeken. Dit doormiddel van het gezamenlijk maken van een film. In hun documentaire ‘Van deur tot deur’ brengen zij deze verhalen zelf in beeld.

We worden steeds ouder en blijven steeds langer thuis wonen. Hoewel deze zogeheten vergrijzing een landelijk fenomeen is, is het in de Delftse wijk Tanthof nog sterker aanwezig. In deze wijk is het aandeel bewoners van 65 jaar of ouder de laatste jaren flink gestegen. Dit komt door het grote aandeel ‘empty nesters’: bewoners van het eerste uur van wie de kinderen het huis hebben verlaten. Hoe willen ouderen zelf wonen? Welke drempels ervaren zij bij het realiseren van hun wensen en welke mogelijkheden zien zij? Deze thema’s worden onderzocht in de film ‘Van deur tot deur’.

De ouderen kwamen gedurende een half jaar wekelijks samen met docent-onderzoekers Zsuzsu Tavy en Joost van Vliet van het lectoraat Urban Ageing en filmprofessional Kim Schonewille. De ouderen hebben samen het thema wonen onderzocht door ervaringen te delen met elkaar en andere buurtbewoners. Zij leerden zelf een film te maken: van het filmen met een iPad en het gebruik van beeldtaal tot het maken van een storyboard en het opbouwen van een verhaal. Zo ontwikkelden de ouderen zelf het idee van de film, gingen ze de wijk in om te filmen en interviewden elkaar en Karin Schrederhof, wethouder Wonen, Wmo en sport. Ze bepaalden samen de opbouw en inhoud van de film.

Deze vorm van onderzoek is niet alleen heel waardevol omdat het samen maken van een film mensen helpt hun perspectief te verkennen en te delen. Ook kan het andere mooie dingen brengen voor de deelnemers zelf. Zij ervaarden veel plezier aan de samenwerking, leerden nieuwe dingen en leerden elkaar goed kennen. Op de aftiteling hebben zij zichzelf dan ook vermeld als filmma(k)kers, tekenend voor de vriendschappen die zijn ontstaan.

De documentaire werd financieel mede mogelijk gemaakt door het RCOAK en Regieorgaan SIA.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Zsuzsu Tavy (Z.K.C.T.Tavy@hhs.nl)


Wonen op latere leeftijd

Verslag Inspiratiebijeenkomst Seniorvriendelijk Delft - Tanthof 15 september 2021

Lees hier het verslag

Bekijk de volledige documentaire ‘Van deur tot deur’ van de Filmmak(k)ers (26 minuten, Nederlands).