De Ontmoetingskerk en De Dorpskerk helpen mensen die écht in nood zijn


Op maandag 9 mei was de leerwerkgemeenschap armoede uitgenodigd in de Ontmoetingskerk. Tijdens een informatieve avond werd verteld hoe de kerk zich samen met de Dorpskerk inzetten om mensen met (financiële)vraagstukken te ondersteunen. De kerken werken samen met veel organisaties en andere initiatieven om de hulp mogelijk te maken. Grip op de Knip is zo’n samenwerkingspartner, en ook zij waren deze avond aanwezig om te vertellen hoe mensen met geldzorgen worden ondersteund.

De leerwerkgemeenschap werd als eerst welkom geheten door de diaconie van Katwijk aan den Rijn in de prachtig gerenoveerde Ontmoetingskerk. Een informatieve presentatie over het werk van de kerken door Kees Jonker van de Dorpskerk volgde.
De Dorpskerk en Ontmoetingskerk bevinden zich in twee verschillende wijken en hebben een eigen Kerkenraad. Wel hebben ze aar één diaconie. Een belangrijke taak van de diaconie is dienstbaar zijn aan je naasten.

De kerken komen middels collecten en giften aan financiële middelen.
Iedereen (organisaties en particulieren) kan een voorstel doen aan het College van Diaconie om in aanmerking te komen voor financiële steun van zowel gemeente- als niet-gemeenteleden. Ook worden er veel verschillende activiteiten en projecten door het College gesteund zoals hulp voor Oekraïne.
De diaconie bestaat uit verschillende onderdelen,. Een van de onderdelen is de Ondersteuningscommissie. Deze commissie krijgt de (financiële) hulpvragen binnen, behandelt deze uiterst discreet om vervolgens zelfstandig tot een bedrag van €500,- te kunnen schenken. De Ondersteuningscommissie bestaat uit een voorzitter en twee diakenen uit wijk 1 en wijk 2.
Het plan is om het Diaconaal platform te activeren. Alle diaconieën komen dan bij elkaar voor overleg waardoor het makkelijker is om informatie uit te wisselen met elkaar.

De geboden hulp is van korte duur en loopt totdat er (formele) hulp op gang is gekomen. Het is bijvoorbeeld bedoeld voor mensen die door een bepaalde levensgebeurtenis geen inkomen meer hebben. Opvallend is dat in Katwijk zelfs formele organisaties zoals Kwadraad een beroep doen op de kerk. De gemeente Katwijk blijkt zelf geen middelen te reserveren voor dit soort onvoorziene situaties. SunNederland: STICHTING URGENTE NODEN NEDERLAND - SUN Nederland zou een goede oplossing kunnen zijn om geen beroep te hoeven doen op de beperkte financiële middelen van de kerk.
De ervaring van de kerken leert dat de doelgroep vaak te laat hulp zoekt. Mensen hebben angsten voor formele organisaties, ze voelen zich verlaten en hebben te weinig vertrouwen.

Er zijn op dit moment grote problemen met Plangroep die de schuldhulpverlening in de gemeente Katwijk regelt. En er is een grote zorg dat het samenwerkingscontract niet verlengd wordt. Zelfs vrijwilligers die mensen met schulden ondersteunen ervaren veel stress van deze situatie omdat ze geen perspectief kunnen bieden. Sommigen haken daardoor zelfs af als vrijwilliger.
De problemen worden elders in Nederland herkend. Programma Radar heeft hier aandacht aan besteed.
Link van Radar over Plangroep: Bijna 200 klachten na Plangroep-uitzending | Radar Checkt! - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

Nadat de leerwerkgemeenschap een rondleiding heeft gekregen door de kerk, hebben Corneel van der Plas en Bernard Judels van Grip op de Knip verteld waar zij voor staan en wat zij doen. Het is een lokaal initiatief voor mensen met geldzorgen (onderdeel van schuldhulpmaatje Nederland). En is ooit ontstaan vanuit een initiatief van de samenwerkende Katwijkse kerken.
Uniek aan de aanpak is de menselijke maat door ook een luisterend oor te bieden en er te zijn voor de mensen zo lang het nodig is.
De budgetcoaches worden opgeleid door het volgen van professionele en erkende trainingen. De coördinatoren koppelen de mensen vervolgens aan een maatje. En het bestuur regelt de randzaken om de ondersteuning mogelijk te maken. Het doel is mensen uiteindelijk schuldenvrij te krijgen. Om dit te bereiken zetten zij zich in op samenwerken met andere organisaties, zichtbaar te zijn met PR en presentaties te geven. Half mei starten ze in samenwerking met Project Broodnodig spreekuren voor alle Katwijkers.