Eerste netwerkbijeenkomst Leeratelier Maatwerk en Regie: Ethische kwesties in de dagelijkse praktijk

Op 31 maart vond de eerste netwerkbijeenkomst plaats van Leeratelier Maatwerk en Regie met 52 professionals uit Den Haag. Deze bijeenkomst was georganiseerd door de Werkplaats Sociaal Domein en Leren en Ontwikkelen gemeente Den Haag. Het thema van de bijeenkomst was ‘Ethische kwesties in de dagelijkse praktijk’.

Na een introductie en de stand van zaken met het leeratelier te hebben verteld, door Suzan v.d. Pas (lector Sociale Innovatie en Ondernemerschap) en Isabelle Haafs (Opgavemanager gemeente Den Haag), nam Bernard Bernards (onderzoeker, universiteit Leiden) het woord om toe te lichtten dat er een onderzoek gaat plaatsvinden m.b.t. de effectiviteit van de masterclass Maatwerk en Regie. Ruth Spijkerboer (docent/onderzoeker, Hogeschool Leiden) informeerden de professionals over het houden van moreel beraden. Dit is een gestructureerde vorm van (vaak multidisciplinair) overleg over morele dilemma’s, ethische kwesties en vragen dat deelnemers ondersteunt bij reflectie op en verantwoording van handelen in de beroepscontext. De grondhouding (luisteren naar elkaar en de dialoog aangaan), kijken naar meerdere perspectieven en waarden is hierbij belangrijk. Tevens gaf Ruth ook aan dat het versterken van cliëntparticipatie en eigen regie onderdeel uitmaakt van haar onderzoek en welke conclusies ze tot nu toe heeft kunnen constateren. 

Een mooie bijdrage aan de bijeenkomst werd geleverd door een ervaringsdeskundige/cliënt die aan het woord kwam, samen met haar hulpverlener. Zij gaf haar ervaring weer met de 35 hulpverleners die ze heeft gehad en de aspecten die maken wanneer hulpverlening wel goed kan aansluiten, o.a. door het tonen van menselijkheid en liefde. De hulpverlener wist de aanwezigen te boeien met haar werkstijl en keuzes t.a.v. haar handelen. 

Daarna deden we een oefening met Mariëtte Matthijssen (werkzaam bij IHub en master Jeugdzorg student). Zij begeleidde ons naar het inleven in de emoties van de cliënt of de hulpverlener. Om zo te kunnen reflecteren op achterliggende waarden, perspectieven, behoeften en wat dit voor de concrete situatie betekent, zodat maatwerk geboden kan worden. 

Er was ook gelegenheid voor netwerkvorming, tijdens de lunch, bij de gezamenlijke bespreking van de casuïstiek en na afloop van de bijeenkomst. Iedereen liet weten dat het een geslaagde bijeenkomst was. Men bewust werd om echt te luisteren naar de cliënt, niet vanuit een cliëntnummer maar vanuit oprechte betrokkenheid. En dat ook lef en durf vanuit de professional nodig is om het juiste te kunnen doen. 
De aanwezige professionals waren geïnspireerd geraakt door Ruth en gaven aan dat ze graag het houden van een moreel beraad willen gaan uitproberen, want tot nu toe had maar één aanwezige professional hier ervaring mee opgedaan. 

De volgende netwerkbijeenkomst is in oktober. Naast samen te leren en elkaar te leren kennen, is het doel van deze netwerkbijeenkomsten dat er ruimte wordt geboden voor uitbreiding van het netwerk. Om zo de samenwerking tussen gemeente en ketenpartners te versterken en interprofessioneel te kunnen samenwerken, men elkaar weet te vinden in de dagelijkse praktijk.