Leeratelier ‘Wat vinden Haagse ouderen belangrijk?'

Mari Groenendaal, onderzoeker bij Woonzorg Haaglanden coördineerde het leeratelier. Hierdoor kon allereerst Stef Verhoeven van Oudtopia de deelnemers online mee in een ongebruikelijke, maar wel goede vraag om over na te gaan denken: Waar staat je laatste huis? En wat neem je mee naar dit laatste thuis?


Een idee van de gegeven antwoorden van de deelnemers aan het leeratelier:

Aan zee: Zwempak mee en nog kunnen zwemmen.

Eigen huis: Viool om lekker te kunnen blijven tokkelen

Stad of natuur: Altijd kunnen blijven genieten van de natuur.

Eigen thuis: Smartphone: Foto’s / televisie mogelijkheden van contact.

Eigen thuis: Tablet: foto’s, contact, lezen, tv kijken en etc.

Joost van Hoof, Lector Urban Ageing aan de Haagse Hogeschool nam ons mee in de zijn onderzoek naar Den Haag als seniorvriendelijke stad.

Volgens een representatieve groep senioren blijkt dat Den Haag scoort een ruime voldoende scoort. Dat klinkt positief en is het ook. Verbeterpunten kwamen ook uit het onderzoek:

Zo kunnen we als Stad meer rekening houden met de mobiliteitsbeperkingen van senioren en hebben we ons te beseffen dat niet elke senior digitaal vaardig is geworden. Daarnaast hebben we ons meer te focussen op wat ouderen nog wel kunnen en vanuit positieve gezondheid te benaderen.

Een mogelijk vervolg onderzoek zou kunnen gaan onderzoek om vooral te kijken naar de pre-senior periode (jong senioren) van 55+ jaar. Welke behoeftes krijgen de toekomstige senioren? en hoe kan je daar nu al rekening mee houden?

De volledige presentatie van Joost van Hoof is te bekijken via het youtube filmpje.